vineri, 3 februarie 2017

Sanatatea e legata de familie si de prieteni

Se pare ca uitam adesea ca sanatatea fizica nu e înca garantia fericirii si ca nu poate exista fericire acolo unde nu este iubire. Iar caminul este mediul cel mai prielnic de a oferi si de a primi ingredientul atât de necesar pentru o sanatate adevarata. Însa iubirea trebuie întretinuta, apoi exprimata, împartasita si demonstrata. Familia e locul unde, prin cai si mijloace  diferite, putem trimite în mod constant, clar si puternic mesajele iubirii si ale admiratiei catre sot sau catre sotie.
Ne permitem deci sa prezentam câteva modalitati de a spune „te iubesc”.


1. Folositi orice ocazie pentru a lauda, complimenta sau omagia. Gânditi-va la personalitatea si la actiunile sotului sau sotiei dumneavoastra. Identificati-le pe cele excelente si vrednice de lauda, felicitându-va sotul sau sotia pentru ele. Coplesiti-va partenerul cu expresii alese de apreciere. Repetati cuvintele dragute care i-au fost adresate de altii. Niciodata sa nu uitati ca un compliment sincer e un cadou colosal.

2. Nu permiteti ca televizorul sa împiedice timpul petrecut împreuna. Multe familii sunt extrem de ocupate, mai ales când ambii soti lucreaza. La ce bun sa stii tot ce se întâmpla în lume, dar sa nu cunosti framântarile, succesele sau insuccesele, planurile si dorintele sotului sau ale sotiei? Pregatirea împreuna a cinei, luarea mesei în tihna, strângerea mesei si continuarea dialogului sa nu fie tulburate de cutia vrajita, care anihileaza posibilitatea comunicarii în familie.

3. Practicati o justa diviziune a muncii. Când ambii soti au serviciu, e frumos ca responsabilitatile gospodaresti sa fie împartite în mod egal. Când Margaret Thatcher, prim-ministrul Angliei, s-a mutat în Downing Street 10, resedinta oficiala, un reporter l-a întrebat pe sotul ei: „Cine poarta pantalonii în casa aceasta?” La care sotul doamnei Thatcher a raspuns: „Eu îi port, dar tot eu îi spal si-i calc”.

4. A patra modalitate de a spune „te iubesc” este de a arata rabdare. Cheia pentru orice este rabdarea. Puiul din ou se obtine prin clocire, si nu facându-l zob. S-ar putea sa nu întelegeti întotdeauna actiunile sotului sau ale sotiei si nici sa apreciati atitudinea luata. Tocmai în aceste ocazii extindeti amabilitatea rabdarii. Acordati partenerei sau partenerului privilegiul îndoielii. Indiferent cât de apropiat sunteti de sotia sau de sotul dumneavoastra, este cu neputinta sa fiti constient de framântarile pe care le are.

5. Unele persoane se simt mult mai bine sa dea decât sa primeasca. Le vine greu sa ceara o favoare deosebita. O cale eficienta de a depasi acest obstacol este de a oferi sotiei sau sotului ceea ce si-ar dori. Cineva a luat 52 de plicuri si a facut 52 de biletele cu lucrurile despre care credea ca ar fi dorite de sotia lui. A introdus câte un biletel în fiecare plic si, în fiecare sâmbata seara, sotia avea dreptul sa aleaga un plic.

6. Gânditi înainte de a vorbi! „Tonul ridicat scade aprecierea si consideratia. Iesirea din fire distruge prieteniile. Limba nestapânita denatureaza adevarul”, a spus William Arthur Ward. Cuvintele sunt arme. Ele pot inspira sau leza, pot vindeca sau rani. Cautati sa va cheltuiti cuvintele macar tot cu atâta grija cum va cheltuiti banii. E bine sa-i împartasiti partenerului de viata felul cum va simtiti, însa în cuvinte alese cu grija. Asadar, din nou: gânditi înainte de a vorbi!

7. Trimiteti semnale de iubire în mod constant. Adesea, gesturile mici au semnificatii mari. Exprimati-va dragostea prin gesturi mici de bunavointa, amabilitate si politete. Iata câteva modalitati de a emite mesaje de iubire:
- permiteti sa fie atârnat pe perete tabloul îndragit, dar pe care dumneavoastra nu-l puteti suferi;
- îndepliniti una dintre datoriile obisnuite ale celuilalt, doar pentru a-i oferi o mica placere;
- laudati-va în fata altora cu ceva realizat de sotia dumneavoastra, bineînteles, si în prezenta ei;
- la o reuniune, soptiti sotului ca e barbatul cel mai bine din sala;
- cumparati câte o carte sotiei sau sotului dumneavoastra;
- sustineti-va atunci când unul are o neîntelegere cu cineva;
- spuneti-i ca niciodata nu puteti realiza cât a facut ea sau el.

8. Înviorati si înseninati viata cu râs. Acum 3.000 de ani, înteleptul Solomon scria: „O inima vesela este un bun leac, dar un duh mâhnit usuca oasele” (Proverbe 17,23). Râsul adauga bogatie, calitate si culoare zilelor obisnuite. E un dar, o optiune, o disciplina si o arta. Sociologul si gerontologul Fiunegan Alford Cooper, de la Universitatea Long Island, SUA, a studiat 576 de cupluri, casatorite de cel putin 50 de ani: 93% dintre ele au descris casnicia lor ca fiind fericita. Sociologul a descoperit ca unul dintre secretele longevitatii lor, ca familie, a fost simtul umorului. Apoi 79% dintre ele au spus ca râdeau împreuna zilnic. Un barbat de 84 de ani, casatorit la 64 de ani, spunea: „Râdeam la glumele spuse de sotie, chiar daca le-am auzit de un milion de ori”.

9. Ascultati cu inima. Când sotia e suparata, permiteti-i sa-si exprime sentimentele. Nu corectati inexactitatile ei. Nu respingeti logica ei. Nu încercati sa-i spuneti cât este de lipsita de ratiune. Nu va referiti la amanunte. Ascultati doar. Singurele comentarii sa fie cele care cauta lamuriri si întelegere. Mai târziu, când spiritele s-au linistit, va sosi timpul mai favorabil al raspunsului. Nu evitati contactul de privire. Ascultati cu atentie si nu va pregatiti raspunsul. Asteptati pâna ce s-a spus totul.

10. Fiti generosi cu iertarea care ofera posibilitatea reînnoirii relatiei. Iertarea implica disparitia mâniei, restaurarea respectului si oferirea acceptarii. Oferind darul iertarii, va eliberati de povara pe care o purtati si, având mâinile si inima eliberate, puteti cladi o noua relatie si mai satisfacatoare.

Extras din cartea Alimentatie Inteligenta - Emil Radulescu, Tipografia „Viaţă și Sănătate”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu