vineri, 3 februarie 2017

Secretul unei vieti mai lungi: Postul periodic! Vezi ce trebuie sa faci

Vrei sa traiesti sanatos si sa ajungi la 100 de ani? Atunci afla totul despre POSTUL PERIODIC

Chiar daca pare greu de crezut, gratie informatiei si a resurselor pe care le avem la dispozitie in ziua de azi, am putea prinde usor "matusalemica" varsta de 100 de ani.

Desigur, nu are niciun rost sa traiesti foarte mult, daca nu esti sanatos. Una dintre cele mai bune metode pentru a trai sanatos, multi ani de acum incolo, este POSTUL PERIODIC (adica cu pauze). cu alte cuvinte, in unele zile mananci pe saturate, in timp ce in altele renunti aproape complet la hrana.

Una dintre partile negative ale stilului de viata occidental este tocmai mancatul in exces. Oamenii mananca mult prea des, tocmai de aceea corpul lor devine lenes, la fel si sistemul imunitar. Acest POST PERIODIC imita obiceiurile culinare ale stramosilor nostri, care nu aveau acces la supermarketuri si mancare din belsug, asa cum se petrece astazi.

Acest post tinut din cand in cand are rolul de a-ti imbunatati sanatatea cardiovasculara, metabolismul si de asemenea scade riscul de a face cancer.

POSTUL PERIODIC reintinereste sistemul imunitar si sangele

Un studiu recent a aratat ca acest tip de post ajuta sistemul imunitar sa inlocuiasca globulele albe cu unele noi si de asemenea revitalizeaza celulele stem. Postul iti activeaza organismul, determinandu-l sa se regenereze.

Oamenii de stiinta din California au descoperit, astfel, remarcabilele efecte ale postului asupra sanatatii, acestea fiind vizibile la nivelul mai multor sisteme si organe, in afara de sistemul imunitar.

POSTUL este recomandat pentru sanatatea inimii si a creierului

Postul este practicat de secole, efectele sale benefice fiind indubitabile. In ziua de azi, stiinta a reusit sa descopere efectele postului asupra sanatatii, valorificandu-le.

Unele dintre cele mai bune efecte al postului: normalizeaza nivelul insulinei si al leptinei (Leptina este un hormon care regleaza metabolismul si are impact major asupra greutatii corpului), eficientizeaza activitatea mitocondriilor. Cel mai important efect este cel pe care-l are la nivelul insulinei si al leptinei. Chiar daca zaharul este o sursa de enrgie pentru corp (una mai putin sanatoasa, din pacate) are si rolul de a inhiba activitatea insulinei si leptinei, atunci cand este consumat in exces. Aceasta rezistenta in cazul insulinei/leptinei poate fi chiar un factor determinant, aceasta putand promova bolile cronice, precum cele de inima si diabetul de tip 2, chiar si cancerul.

POSTUL INTERMITENT poate determina corpul tau sa foloseasca grasimea in exces ca si combustibil.

Exista dovezi care arata ca atunci cand organismul tau incepe sa arda grasime in loc de zahar, riscul de a te imbolnavi scade dramatic. POSTUL te va ajuta sa scapi de poftele si apetitul pentru mancarurile dulci, asa ca riscul de a te imbolnavi va scadea dramatic. Postul are rolul de a normaliza si grelina ( hormon peptidic care stimuleaza apetitul), cunoscut si drept "hormonul foamei".

Postul ajuta la scaderea nivelului trigliceridelor, reducand riscul de imbolnavire. De asemenea, gratie acestui POST PERIODIC vei scapa si de stresul oxidativ ( presiunea continua exercitata de unele substante, care agreseaza membranele si organitele celulare). Daca postesti numarul radicalilor oxidativi va fi diminuat, iar in acest fel vei reusi sa incetinesti procesul de imbatranire.

Postul protejeaza creierul. POSTUL are rolul de a stimula producerea unei proteine denumite factorul neutrofic sau GDNF (glial cell line-derived neurotrophic factor – factorul neurotrofic eliberat de celulele gliale). In acest fel sunt produse mai multe celule cerebrale si multe alte substante chimice importante, menite sa te proteje impotriva bolilor precum Alzheimer sau Parkinson.

Cercetatorii au mai aratat ca postul de zi ( adica restrictionarea meselor astfel incat sa nu consumi peste 600 de calorii), poate imbunatati activitatea GDNF cu pana la 50%, in diverse regiuni ale creierului.

Ce inseamna POSTUL PERIODIC

Exista mai multe variante de a tine post, dar ca regula generala, este vorba despre scaderea numarului de calorii consumat. Poti sa tii post negru ( doar cu apa) sau poti opta pentru POSTUL PERIODIC ( ceea ce inseamna ca si mananci ceva in acest interval, nu bei doar apa). Poti face acest lucru cand doresti, saptamanal chiar.

Dr. Michael Mosley, un renumit medic din Anglia, a scris si o carte pe tema POSTULUI PERIODIC (The Fast Diet: Lose Weight, Stay Healthy, and Live Longer with the Simple Secret of Intermittent Fasting).

Acesta recomanda sa se manance normal, timp de cinci zile pe saptamana, iar doua zile ar trebui sa se tina postul. Dr. Michael Mosley recomanda ca, in zilele cu pricina, sa consumi doar o patrime din ce mananci de obicei. Alta varianta este ca barbatii sa consume 600 de calorii, iar femeile aproximativ 500 de calorii, alaturi de multa apa si ceaiuri. Medicul a decarat ca el a slabit cu acest post aproximativ 9 kilograme, in 2 luni.

Nu conteaza ce zile ale saptamanii alegi pentru a posti. De asemenea, atunci cand tii post poti sa mananci cele 500/600 de calorii de-a lungul zilei sau le poti consuma pe toate dintr-o data, nu exista nicio regula in acest sens.

Iata ce ne sfatuieste Dr. Michael Mosley:

1. Ai grija de tine in zilele in care nu tii post. Mananca normal, rasfata-te, dar fara a exagera
2. Ai grija ceea ce bei. Sucurile, cafelele, alcoolul, smoothie-uri, toate acestea contin de obicei multe calorii pe baza de zahar si nu-ti vor satisface apetitul.
3. Incearca (pe cat posibil si cand te simti in stare) sa mai adaugi o zi de post. Daca raportul zilelor va fi de 4:3 ( 4 zile mananci normal, iar 3 zile consumi un numar scazut de calorii), succesul va fi garantat, iar tu vei reusi sa te detoxifici.

Desigur ca sunt importante si zilele in care mananci normal, asa ca ar fi bine sa urmaresti 5 lucruri:

1. Evita mancarea de tip fast food, procesata si sucurile pe baza de acid si zahar din belsug
2. Limiteaza consumul de fructe, mai ales daca vrei sa pierzi in greutate, evita in special fructele bogate in fructoza.
3. Inlocuieste mancarurile bogate in amidon si carbohidrati cu grasimile naturale precum: uleiul de cocos, masline, avocado si nucile ( in special cele de macadamia).
4. Consuma un numar moderat de proteine, iar daca alegi sa consumi produse de origine animala, asigura-te ca provin dintr-o sursa organica.
5. Include in dieta ta mancaruri fermentate (varza murata, castravetii murati, ceaiul kombucha, pasta miso), acestea fiind benefice sistemului tau digestiv si imunitar.

Cine ar trebui sa aiba grija atunci cand tine post
Postul ocazional este potrivit pentru majoritatea oamenilor, dar exista oameni care ar trebui sa aiba grija mai mare. Daca suferi de vreuna dintre afectiunile de mai jos, poate ar fi mai bine sa nu tii post, ci sa mananci mai sanatos, pentru a te vindeca:
- hipoglicemie
- diabet
- stres sau oboseala cronica
- dereglari ale cortizolului ( infraneaza si functiile care ar fi neesentiale si nocive intr-o situatie de stres maxim)
- femeile insarcinate sau cele care au grija de bebelusi

Asa ca ai grija ca, inainte de a incepe sa tii post, sa ai in vedere starea ta de sanatate actuala. Dar in general, POSTUL PERIODIC este recomandat aproape tuturor, dat fiind faptul ca poate sa aduca atatea beneficii sanatatii.

Nu uita sa incluzi in viata ta si activitatile sportive si vei vedea in curand rezultatele pozitive. Nu doar ca vei slabi, dar organismul tau va fi mult mai puternic, iar riscul de a te imbolnavi va scadea dramatic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu