vineri, 3 februarie 2017

Secara

Secale cereale. Fam. Gramineae.

In traditia populara: a asigurat painea in multe zone muntoase. Faina de secara framantata cu ulei se punea la galci. Muiata cu otet, cu 2 oua, lamaie, piper negru, pacura si piatra acra se aplica in cataplasme pentru enterita.

La junghiuri, se facea o turta din faina de secara, se stropea cu spirt si undelemn, se presara cu lamaie si piper negru, rachiu, undelemn si ciolan de caine ars si pisat, facut praf ca faina, puse toate pe o panza se lega si se purta 3 zile.
Cu boabe prajite si rasnite se punea cataplasme pentru hemoroizi. Contra limbricilor se fierbea secara cu puzderie de canepa de la melita si cu capete de franghii gasite, apoi se bea o ceasca din decoctul lor.

Compozitie chimica:
cornul de secara se foloseste mult in farmacie: sclerotii ciupercii se dezvolta pe spicele de secara si pe alte graminee. S-au identificat un mare numar de alcaloizi. Amine: trimetilamina, acetilcolina, tiramina, histamina, si aminoacizii: leucina, tirozina, histidina. Mai contine glucide: trehaloza, manita, manane, ulei gras, 35%, proteine, ergosterine, fungisterine. Alcaloizii au la baza nucleul lizergic cu doi izomeri: unul levogir, altul dextrogir.

Semintele- vitaminele-B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E. Aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina. Acizii grasi: acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolic, acid linolenic. Carbohidrati: glucoza, fructoza, sucroza, amidon, celuloza, acid fitic. Minerale: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cupru, zinc, crom, fosfor, clor, fluor, iod, bor, seleniu, silicon.

Actiune farmacologica:
este purificator al sangelui, pentru ca stimuleaza circulatia sangelui si previne rigiditatea arterelor. produsul ca atare sau extractul se intrebuinteaza ca hemostatic uterin si ocitocic. Toti alcaloizii stimuleaza fibrele musculaturii netede, mai ales ale uterului (actiune ocitocica). Previne scleroza. Alcaloizii cu catena triterpenica au si efect inhibitor asupra simpaticului, datorita catenei oligopeptice. Ergotamina prin hidrogenare isi pierde activitatea, dar ramane actiunea ocitocica. Histamina si celelalte amine au actiune ocitocica. Tiramina este simpaticomimetica, iar colina si acetilcolina sunt parasimpaticomimetice. Este bine sa se foloseasca doar preparat in farmacii si fabrici de medicamente pentru ca poate fi foarte periculos, putand provoca intoxicatii care sunt greu de contracarat. In acest caz se intervine cu carbune medicinal.

Semintele sunt energizante, remineralizante, emoliente, laxative, sedative, fluidifica sangele. Verde sau incoltit previne scleroza inclusiv cea cerebrala, diminueaza starile inflamatorii, usureaza defecatia, ajutand tranzitului intestinal, fluidifica sangele, calmeaza starile de excitatie cerebrale. Util femeilor cu bufeuri (de caldura), pentru ca diminueaza senzatia de caldura. Vitaminizeaza si fortifica intreg organismul. Calmeaza colicile.

Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: abces, adenita, afectiuni vasculare, afectiunile inimii, amigdalita, angina difterica, arsuri, ascaridoza, ateroscleroza (prevenire), bufeuri (de caldura), constipatie, contuzii, diabet, enterita, enurezis, epistaxis, excitatie cerebrala, hemoroizi, hepatita cronica, hernie, hipertensiune arteriala, hipervascozitate sangvina, infarct miocardic, inflamatii renale si gastro-intestinale, leucoree, menopauza, menstruatie dificila, negi, panaritiu, pneumonie, sedentarism, supuratii, tuberculoza ganglionara.


Preparare:
- paine de secara consumata zilnic la toate afectiunile interne, inclusiv pentru inima.
-1 lingura de pulbere de seminte (faina) se pune cu 250 ml apa la temperatura camerei timp de 8 ore. Se strecoara si se pot consuma in cursul unei zile 3 astfel de cani in afectiunile descrise.

-Pentru constipatie, boli renale, inima, si toate afectiunile interne este cel mai eficient sa se puna la incoltit semintele. In momentul in care a dat un cm, de mladita verde, se taie, se vor spala foarte bine, se trec apoi prin masina de carne pentru a se maruntii. Se vor pune apoi la rece in afara de diabet toti vor putea sa puna pe acest preparat putina miere. Se va lua cate 2-4 lingurite de 3 ori pe zi. Se face preparatul doar pentru 3-4 zile pentru ca mai mult nu sta. Dar este indicat ca aceasta cura sa se faca cat mai mult timp.

-Se va pune la incoltit si se lasa sa creasca pana la 10 cm dupa care se va tunde iarba. Se va trece prin storcatorul de fructe cu putina apa de 2 ori pentru a scoate tot ce contin. Se va pune apoi intr-o sticla la rece cu putin alcool alimentar la suprafata pentru a nu se altera. Se va lua din acest preparat cate o lingurita de trei ori pe zi inainte de mesele principale cu 15 minute. Se poate lua la toate afectiunile interne.

-Faina de secara se poate folosi la toate afectiunile externe facandu-se un aluat care se va aplica pe locul afectat (cataplasme).
- Tinctura – 200 ml suc obtinut din mladite tinere de secara se va pune cu 100 ml alcool alimentar de 70?. Se lasa la rece. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu