vineri, 3 februarie 2017

Sparanghel


Asparagus officinalis Fam. Liliaceae.
Denumirea populara: asperag, coasta -dracului, coasta-vrajmasului, iepurel, par, ragila-pamantului, sparang, umbra-iepurelui.

In traditia populara: radacina se fierbea intr-o oala noua, cu coaja de dud negru, undelemn, otet tare si miere, pentru durere de gura si afectiuni dentare. Decoctul ei se lua in boli de rinichi. Siropul din radacini si varful ramurilor, preparat cu mult zahar, se lua de 2 ori pe zi, cate o lingura pentru pofta de mancare.
Compozitie chimica: bogata in proteine, asparagina, lipide, hidrati de carbon, fito-hormoni, enzime, glicozide steroidale, celuloza, saruri minerale, etc.

Actiune farmaceutica: radacina- depurativ, diuretic, drenor hepatic, biliar, pulmonar, fluidifica secretiile bronhice, mareste cantitatea de urina, stimuleaza digestia, afrodiziac, usureaza tranzitul intestinal. Intareste sistemul imunitar. Ajuta la lupta cu cancerul. Este ideal pentru tratarea afectiunilor renale cu conditia sa nu existe leziuni, caz in care devine contraindicat, deoarece poate agrava afectiunile.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: anorexie, afectiuni biliare, afectiuni cardiace (sedativ), astenie fizica si intelectuala, bronsite, convalescenta, demineralizare, diabet, digestie lenta, edeme, guta, impotenta, insuficienta hepatica si renala, litiaza urinara, nevroza, palpitatii, prostatite, retentii hidrosodate, vascozitate sangvina.
Se contra-indica la cistite si reumatism.


Preparare:
- ras proaspat se foloseste in diferite salate pentru gustul sau foarte bun.
-Din 2 linguri de lastari tineri maruntiti fierti intr-un litru de apa timp de 30 de minute. Se strecoara, apoi se va consuma in decursul zilei.

-Sirop. Se va taia marunt rizomul, se acopere apoi cu apa. Se pune la fiert. Este bine ca apa sa fie de 2 ori cantitatea de plante. Se fierbe timp de 30 minute, dupa care se strecoara. La fiecare 100 ml de ceai astfel obtinut se va pune 60 g de zahar. Se pune din nou la fiert si se lasa pana devine de consistenta unui sirop. Se va trece in recipiente mai mici. Se va folosi la nevoie cate o lingurita diluata la 250 ml apa. Se vor putea lua 3-4 lingurite pe zi.

-Tinctura din 50 g de radacina maruntita care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70?. Se va tine timp de 15 zile agitand des. Se strecoara. Se foloseste in special la afectiunile inimii, dar si la celelalte afectiuni. Se va lua cate 10 picaturi de 3 ori pe zi in dilutie cu apa. Se poate amesteca si cu alte tincturi.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu