vineri, 3 februarie 2017

Sevele terapeutice

Seva arborilor precum si sucul plantelor sunt numite RASA in medicina traditionala AYURVEDA. Tot RASA sunt numite si fluidele limfatice si plasma corporala umana. Acest lucru este neintamplator, deoarece sevele arborilor si sucurile plantelor, fructelor si legumelor sunt foarte usor de asimilat in organismul uman si au in mod special o actiune depurativa limfatica. Mai mult decat atat, omul are cea mai mare nevoie de o astfel de purificare in special primavara, deoarece pe parcursul iernii se consuma in general o hrana mai grea si conservata. Iar primavara este tocmai singurul anotimp in care se pot colecta si utiliza optim sevele arborilor.




Mesteacanul (Betula pendula) este simbolul vietii, al puritatii si al luminii in diverse traditii. In credinta populara seva sa este asemanata ca valoare cu laptele sau sangele si i se atribuie virtuti magice si vindecatoare

Seva de mesteacan, binecunoscuta pentru proprietatile ei terapeutice si depurative exceptionale, contine glucoza si fructoza, xilitol, vitamina C, saruri minerale (calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu si fier), aminoacizi, flavonoide, saponine, betulina, enzime, acizi nucleici, hormoni vegetali etc. Are actiune depurativa si diuretica, regeneratoare, antioxidanta, antianemica, antiinflamatoare, este coleretica si colagoga, sudorifica, hipotensiva usoara, antiseptica, tonica.

Se colecteaza in lunile martie si aprilie, inainte de a apare primele frunze, cat timp afara sunt maxim 15 gr.C. De la un singur arbore se pot recolta 2-4 litri in 24 de ore. Pentru aceasta se face o simpla crestatura in forma de V, la care se ataseaza un vas legat de trunchi, in care se colecteaza seva, ce are un aspect foarte asemanator cu apa, este transparenta, fluida si are un gust dulceag. Cand seva nu mai curge, locul inciziei se acopera cu rasina, pentru a nu afecta mai departe arborele. Nu se recolteaza decat de la arbori maturi. Pentru a nu leza copacul, unii culegatori opresc curgerea dupa 250-300 de ml, acoperind incizia cu rasina.

Se consuma de preferinta dimineata, pe stomacul gol, in cantitate de 100-250 de ml, pana la 400 de ml pe zi (20-30 ml pana la 100 ml in cazul copiilor), dar in cazuri grave (cancere) se poate consuma si peste 1 litru pe zi, asociat cu postul alimentar complet sau cu un regim cat mai natural. Cura cu seva de mesteacan poate dura de la 3 pana la 15 zile, in functie de caz.

Se pastreaza in vase de sticla, inchise ermetic, la rece. Pentru conservare se poate folosi metoda cu radacina de hrean prin care se conserva si mustul.

Este foarte utila pentru tratarea litiazei urice (mai putin eficienta in cazul litiazei cu oxalati sau fosfati), a hiperuricemiei si hiperazotemiei, a artrozelor si a reumatismului, a infectiilor urinare, cistitelor si nefritelor cornice, eczemelor alergice, celulitei.

Carpenul (Carpinus betulus) si paltinul de camp (Acer platanoides) dau si ei primavara o seva care are proprietati terapeutice asemanatoare celei de mesteacan.

Seva de paltin de camp contine zaharoza, vitamina C, minerale si flavonoide. Este tonica antianemica, diuretica si depurativa. De la un copac se pot obtine 4-6 litri in 24 de ore.

Vita de vie salbatica (Vitis sylvestris) este un arbust catarator, asemanator vitei de vie cultivate (Vitis vinifera). Prin taierea corzilor, la ambele specii, primavara se obtine seva care contine substante antiinflamatoare, antiinfectioase, diuretice si depurative. Prin taierea unei singure coarde se pot obtine primavara circa 100 de ml in 24 de ore.

Seva vitei de vie este foarte activa din punct de vedere terapeutic si de aceea se va consuma maximum 50 ml pe zi. De regula, se iau 1-2 lingurite, din ora in ora, pe stomacul gol, dimineata, intre orele 8-12. Este foarte utila pentru tratarea litiazei renale si biliare, a colecistitelor si a diskineziei biliare.

Cea mai cunoscuta utilizare a sa este insa pentru tratarea conjunctivitei si a blefaritei, caz in care se ung pleoapele cu seva proaspat recoltata, sau se pun comprese pe ochii inchisi, timp de 10-15 minute.

Seva de mesteacan si cea de vita de vie sunt utile si pentru stoparea calvitiei (cheliei). In acest scop seva se foloseste in uz extern. La 1 litru de apa, se adauga 50 de ml de seva si se frectioneaza foarte bine pielea capului, fara a-l spala cu sampon sau alte substante chimice. Se sterge apoi bine cu un prosop aspru si se lasa sa se usuce in mod natural. Procedeul se poate repeta din 2 in 2 zile, un interval de 2 saptamani.

Dr. Cristina Cimpean,
Lector Ayurveda,
Asociatia Nationalã pentru promovarea Medicinelor Neconventionale

Sursa: ayurvedaromania.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu