Cultivarea dovlecilor s-a raspandit pe glob cand exploratorii europeni, intorcandu-se din calatoriile lor au adus multe din bogatiile agricole ale Lumii Noi. Dovlecii si semintele lor erau o mancare pretuita de indienii de pe continetul american, datorita proprietatilor lor medicinale si alimentare.
O mare parte din dietologi pun semintele de dovleac pe primul loc in tabelul produselor alimentare deoarece contin 36-50% grasimi, vitamine si microelemente. Insa, de-a lungul timpului, semintele de dovleac s-au dovedit a fi si un medicament natural pretios.
Inflamatia cailor tractului urinar si afectiunile prostatei se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale aparatului renal care pot fi ameliorate sau chiar tratate consumand zilnic seminte crude de dovleac. Bolile precum litiaza renala, infectiile genitale sau disuria (tulburarile de eliminare a urinei) favorizeaza aparitia acestor afectiuni.
Ce beneficii ne aduc semintele de dovleac?
Semintele de dovleac sunt cunoscute in medicina traditionala ca un bun remediu in tratarea afectiunilor vezicii urinare si ale prostatei, avand efecte benefice in tratarea cistitelor cronice si a inflamatiilor de la acest nivel. Ajuta la o mai buna functionare a rinichilor atat la barbat cat si la femeie, au un efect pozitiv asupra vezicii urinare iritate si amelioreaza incontinenta urinara, previn prostatita, fortifica miocardul (muschiul cardiac) si rinichii, ajuta la cresterea parului si elimina metalele grele din organism.
Uleiul din seminte de dovleac, presat la rece, are o culoare inchisa. Consumat regulat reface elasticitatea prostatei fiind eficient si in cresterea potentei la barbati. Poate fi utilizat indiferent de varsta, consumat ca atare sau adaugat in salate sau alte feluri de mancare, insa nu se fierbe odata cu alimentele ci se adauga la sfarsit, in farfurie.
Ce contin semintele de dovleac?
O ceasca de seminte de dovleac ne aduce 46% magneziu, 28% fier, 24% cupru, 17% proteine, 17 % zinc din necesarul zilnic
Magneziul impiedica formarea calculilor biliari si renali, contribuie la formarea si mentinerea unei danturi sanatoase si intretine sanatatea oaselor, intarzie imbatranirea, ajuta la buna functionare a creierului si a muschiului cardiac.
Carenta de magneziu se manifesta prin emotivitate crescuta, dureri de cap, senzatia de lipsa de aer, oboseala ochilor, diferite reactii alergice.
Fierul previne si trateaza anemiile, asigura asimilarea vitaminelor din complexul B preluate prin alimentatie, asigura nutritia mucoaselor si a pielii, are rol in dezvoltarea intelectuala in special la copii, stimuleaza imunitatea si activitatea musculara.
Cuprul intervine in metabolismul calciului si al fosforului, regleaza functiile hipofizei, ale tiroidei, ale gonadelor si stimuleaza suprarenalele, favorizeaza absorbtia vitaminei C.
Zincul intrervine in apararea organismului impotriva infectiilor virale, bacteriene sau micotice, ajuta la cresterea si dezvoltarea organelor reoroducatoare, stimuleza sistemul nervos, este antidepresiv, mentine tonusul muscular.
Cum se consuma semintele de dovleac?
· Se pot consuma ca atare, cantitatea minima pentru un adult fiind de 25 gr/zi,
· sub forma de ulei presat la rece (care se poate procura din magazinele naturiste), adaugat in salate
· se poate prepara un "lapte"din seminte de dovleac: se macina 100gr de seminte si se adauga 3 cani de apa clocotita amestecandu-se continutul. Dupa racire, se strecoara si se bea lichidul obtinut pe parcursul zilei, inainte de mesele principale.
Sursa: ayurvedaromania.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu