Sunt o sursa buna de magneziu, necesar bunei funcţionări a sistemului nervos. De asemenea, smochinele conţin vitaminele A, B şi C, care întăresc imunitatea şi previn virozele respiratorii. Crude sau uscate, smochinele au proprietăţi diuretice, laxative şi emoliente. Datorită conţinutului de fibre, smochinele stimulează digestia, contribuie la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor. Diabeticii au voie să mănânce smochine doar la indicaţia medicului. Asta pentru că smochinele au un conţinut ridicat de glucoză şi fructoză.
În medicina chineză, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietăţi diuretice, laxative, emoliente. În acelaşi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorită bogăţiei de vitamine şi minerale. Smochinele sunt o sursă bună de magneziu, indispensabil sistemului nervos, dar şi de fier, necesar pentru formarea globulelor roşii şi pentru transportul oxigenului în ţesuturi. Datorită vitaminelor A, B, C, smochinele stimulează imunitatea şi previn virozelor respiratorii.
În privinţa conţinutului de vitamine şi minerale există unele diferenţe între smochinele crude şi cele uscate, acestea din urmă fiind în avantaj. Astfel, 100 g smochine crude conţin 20 mg magneziu, 54 mg calciu, 0,6 mg fier, 240 mg potasiu. Aceeaşi cantitate de smochine uscate furnizează 62 mg magneziu, 160 mg calciu, 2,5 mg fier, 770 mg potasiu.
Frunzele de smochin combat tulburarile circulatorii si tusea: se pun 30 g de frunze într-un litru de apa clocotita, se lasa sa infuzeze zece minute. Se beau trei-patru cesti pe zi.
FIBRE ALIMENTARE
Nutriţioniştii apreciază smochinele şi pentru conţinutul de fibre alimentare:
2,5 g/100 g fructe crude, 11 g/100 g fructe uscate. Fibrele stimulează digestia, contribuie la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor. De aceea, smochinele pot fi consumate în curele de slăbire. Cu moderaţie însă, dacă vorbim despre cele uscate, care au multe calorii şi mult zahăr.
În vreme ce 100 g smochine crude conţin 13 g carbohidraţi, 82 g apă şi 57 de calorii, aceeaşi cantitate de fructe uscate ajunge la 57 g carbohidraţi, 25 g apă şi 240 de calorii.
CURE DE SLĂBIRE
“Persoanele care vor să slăbească mâncând smochine uscate trebuie să excludă celelalte surse de carbohidraţi – pâinea, orezul, pastele făinoase, produsele de patiserie. Chiar dacă au multe calorii, smochinele pot fi folosite în curele de slăbire ţinând cont de raţia calorică zilnică şi de ponderea altor alimente cu densitate calorică mare”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
sursa: jurnalul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu