Cu peste 2000 de ani in urma, referindu-se la cea mai simpla metoda de mentinere a sanatatii, medicul grec Hipocrate isi indemna pacientii: hrana sa va fie si leac. Si astazi, persoanele care traiesc dupa acest principiu ating adesea varste de peste 95 de ani (vezi numeroase cazuri in Japonia).
In insulele Okinawa din Japonia sunt, poate, cei mai multi centenari din lume, iar populatia este mai sanatoasa decat in alte zone din tara. Unul dintre secretele acestor oameni este aplicarea corecta a legii nescrise care avertizeaza: ai grija ce si cat lasi sa-ti patrunda in organism! Locuitorii din Okinawa acorda o importanta deosebita alimentatiei, dansului si muzicii.
Ei cred ca hrana pe care o primeste zilnic corpul ar trebui sa inglobeze forta pamantului si a marii, de aceea consuma alge marine, care accelereaza vindecarea bolilor si revitalizeaza organele deficitare. Chiar daca nu le putem considera leacuri universale, ele sunt cu adevarat eficace in contextul unei alimentatii macrobiotice sau, cel putin, vegetariene.
Dar ce inseamna macrobiotica, de care auzim tot mai des in ultimul timp? Macrobiotica este o arta si o stiinta a hranirii, prin care putem beneficia de o viata sanatoasa si lunga (in limba greaca, macro=mare, bios=viata), aplicand principiile filozofiei orientale si aprofundand intelegerea relatiei dintre oameni, alimente si mediul in care traim. O mai putem privi si ca pe arta de a ne controla singuri starea de sanatate.
Aplicarea principiilor macrobioticii duce la prelungirea vietii si la imbunatatirea calitatii ei, cu conditia de a se recurge - cu o crestere a varietatii in alegerea alimentelor si a stilurilor de gatit - la o hrana bazata pe cereale integrale, pe leguminoase si pe legume proaspete, consumate la ore regulate. S-a observat ca, prin mestecarea atenta si mai indelungata a hranei, prin mentinerea optimismului si a unei atitudini pozitive, integrate unui stil de viata activ, cantitatile de hrana necesare sunt mai reduse.
Primele etape ale bolilor: oboseala, durerea, afectiunile sangelui si dezechilibrele emotionale pot fi tratate prin alimentatia macrobiotica. O alimentatie corecta ne pune la adapost de orice oboseala, care se poate manifesta chiar printr-un simplu guturai, cauzat de slabirea vitala a organismului! In alegerea acestei alimentatii corecte consta toata arta macrobioticii.
Un ghid general de alimentatie a fost conceput de Michio Kushi, care recomanda o dieta de baza si un stil de viata, fara intentia de a defini un regim specific, care ar trebui urmat de toata lumea, pentru ca fiecare persoana in parte are nevoie de ajustari specifice, in functie de situatia sa. Daca aveti nevoie de sfaturi specifice, va recomandam sa vizitati o filiala a Institutului Kushi si sa aveti o discutie cu un consilier macrobiotic.
Alimente recomandate: toate cerealele, precum orezul complet, hrisca, porumbul, graul, orzul, meiul, ovazul, secara, hrisca, sunt excelente. Le puteti consuma gatite cu sau fara apa, prajite, coapte la cuptor sau sub forma de crema, in orice cantitate, dar cu conditia sa fie bine mestecate (de cel putin 50 de ori). Puteti consuma toate legumele de sezon, cum ar fi morcovii, ceapa, dovleacul, ridichiile, varza, conopida, cresonul, salata verde. Printre plantele salbatice se numara: papadia, podbalul, brusturele, cresonul, traista ciobanului.
Lichidele pe care le bem trebuie sa fie in cantitate mica si, de preferat, reprezentate de ceai bancha sau ceai verde. Corpul nostru este alcatuit din 60-70% apa, iar legumele au 80-90%, astfel ca, band prea multe lichide, absorbim prea multa apa, care este Yin. Prin urmare, daca vreti sa acceleratti rezultatele curei macrobiotice, trebuie sa consumati destule legume si ceva mai putina apa.
Categoriile de alimente si proportiile zilnice pentru persoanele care traiesc intr-un climat temperat:
- Cerealele integrale, in proportie de 50% din totalul hranei zilnice.
- Legumele, aproximativ 20-30% din hrana zilnica. Se recomanda legume cultivate prin metode ecologice, biologice. O cantitate mica poate fi folosita pentru salate de cruditati sau pentru muraturi. In timpul sezonului specific, se poate utiliza ocazional (de 2-3 ori pe saptamana) castravetele, telina, salata verde, mararul. Legume care nu sunt recomandate in mod frecvent: cartofii, rosiile, vanata, ardeiul, spanacul, dovleceii, sfecla rosie.
- Fasolea si algele de mare: 5-10%. In aceasta categorie intra nautul, lintea si fasolea azuki, alge Kombu, Nori, Wakame. Produsesle din soia fermentata si tofu sunt de asemenea recomandate.
- Supele: aproximativ 5-10% din hrana zilnica. Supele pot fi de legume, de cereale sau de fasole.
- Bauturile recomandate sunt: ceaiul bancha, ceaiul din orez prajit si cel din orz prajit.
- Fructele se recomanda sa fie de sezon in cantitati moderate: 1-2 cani, de 3-4 ori pe saptamana (in aceasta perioada, se pot manca cirese si capsuni). Sunt foarte recomandate compoturile, pentru ca daca mancam numai alimente crude, compozitia sangelui se va schimba de asa maniera, incat vor aparea conditiile propice dezvoltarii microbilor.
Se recomanda eliminarea urmatoarelor alimente, pentru imbunatatirea sanatatii: carnea, ouale, produsele lactate, zaharul rafinat, toate alimentele colorate artificial, ce contin conservanti, toate cerealele rafinate, produsele congelate sau gatite la microunde ori la cuptorul electric, conservele, condimentele picante si alimentele stimulante, otetul artificial si bauturile alcoolice.
RETETA 1
1 lingura de ulei de susan, 250 g ciuperci taiate, 1/2 cana de ceapa, 1/4 cana de faina de grau integrala, 2 cani de apa, sos de soia pentru gust.
Se incalzeste uleiul si se adauga ciupercile pe care le inabusim timp de 1-2 minute. Se adauga ceapa, care se inabusa pentru inca 2-3 minute. Se adauga faina si se mixeaza cu vegetalele. Incet, se adauga apa amestecand continuu pana cand sosul devine gros si omogen. Se adauga cateva picaturi de sos pentru un gust deosebit. Se poate servi cu crochete de ovaz.
RETETA 2
Legume gratinate: fierbem legumele ca pentru supa, le punem intr-o cratita si le acoperim cu mamaliga sau sos bechamel de faina de mei, hrisca etc. Dam apoi totul la cuptor, la foc mic.
RETETA CU GHIMBIR
O reteta de folos pentru persoanele friguroase, care au picioarele reci, este compresa cu ghimbir:
Coasem, intr-un saculet de panza, un sfert de radacina de ghimbir ras sau o lingurita plina cu praf de ghimbir si framantam saculetul in 2-4 litri de apa fierbinte. Imbibam un servet in acest lichid, care trebuie sa fie cat mai cald, si il aplicam pe partea bolnava (in afara de inima si cap). Acoperim cu un alt servet, ca sa nu se raceasca. Schimbam compresa de 3-4 ori intr-un interval de 15 minute. Epiderma trebuie sa se inroseasca, dar avem grija sa nu ne ardem.
SCHEMA DE DIETA PENTRU MICUL DEJUN
Recomandam tuturor, dar mai ales persoanelor care vor sa slabeasca, celor cu dificultati de inghitire si celor cu neoplasm, urmatoarea schema de dieta cu cereale:
1. orez brun 100% in prima zi, la o masa;
2. orez brun, la care se adauga 10-20% mei, in a doua zi;
3. orez brun cu 10-20% orz, in a treia zi;
4. orez brun cu 10-20% fasole japoneza aduki, bob sau sau linte, in a patra zi;
5. din nou, numai orez, in a cincea zi.
Cand urmati aceasta schema, e bine sa se inlocuiti zaharul cu mierea sau cu siropul de artar, pentru ca apoi sa se renunte si la acestea, gustul dulce fiind furnizat doar de siropurile fermentate de orz, orez etc. In cadrul regimului macrobiotic, se recomanda sa nu se foloseasca nici condimente, nici ingrediente chimice, cu exceptia sarii naturale, a sosurilor macrobiotice si a pastei de soia, care pot fi gasite la magazinele specializate. Cafeaua este interzisa.
FRUCTE RECOMANDATE:
Mere
Caise
Fructe de padure
Cantalup (pepene verde)
Struguri
Pepenele galben
Lamai
Piersici
Prune
Stafide
Capsuni si zmeura
Mandarine
Alimentatia este cea care furnizeaza constituentii sangelui, care hraneste organismul. De aceea, trebuie sa fim foarte atenti ce mancam.
Efectele pe termen lung ale acestui mod de alimentatie:
1. mai multa energie vitala si implicit rezistenta crescuta la oboseala;
2. apetit mai bun;
3. somn mai odihnitor;
4. imbunatatirea memoriei, care este indicatorul armoniei functiilor sistemului nervos;
5. redobandirea bunei dispozitii, a umorului si depasirea cu mai mare usurinta a situatiilor neplacute;
6. insusirea treptata a unei gandiri mai limpezi, a unei intelegeri mai bune a ordinii Naturii si a capacitatii de a vedea rezultatele pe termen lung ale actiunilor noastre zilnice.
7. mai buna disponibilitate afectiva, amplificarea capacitatii de a iubi intreaga lume, de a trai starea de fericire.
George Oshawa a formulat 10 tipuri de dieta bazate pe cereale, care difera intre ele prin procentele de diverse alimente. Dintre toate, cel mai eficient este regimul nr.7, bazat numai pe cereale, dar care trebuie inceput sub indrumarea unui specialist. Aceasta dieta e diferita total de ceea ce se stie despre diete in general.
Cum se face trecerea de la o alimentatie obisnuita la o alimentatie macrobiotica:
Vom incepe noul stil de alimentatie cu urmatoarele produse: orez brun, supa miso (daca putem face rost de ingredientele necesare), vegetale, alge marine, ceai verde bancha. Supa miso este o pasta vegetala, sarata, pe baza de cereale complexe si soia, de aceea e recomandata in mod deosebit vegetarienilor. In acest timp, putem consuma unele dintre alimentele folosite si in trecut: salate, fructe, produse fainoase, dar preparate in casa.
Cel mai important lucru este sa incepem transformarea in directia buna. Putem a€" si chiar trebuie a€" sa adoptam viteza care ne este mai potrivita. Ideal ar fi ca alimentele sa fie cultivate in gradina proprie sau sa fie obtinute de la fermieri care practica agricultura organica, fara stropire cu produse chimice.
Pe cit posibil, sa gatim singuri painea, tofu si felurile de mancare. Alimentele preparate de noi sunt cu siguranta proaspete, delicioase si contribuie, in plus, la mentinerea pacii si unitatii in familie.
prima etapa: inlocuiti carnea de orice fel cu peste si alge, pentru ca apoi, in a doua etapa, sa o eliminam complet, inlocuind-o cu tofu. Zaharul, ciocolata si alte produse rafinate se vor inlocui cu miere si sirop de artar, pentru ca apoi sa ajungem sa folosim numai siropurile din cereale.
Produsele lactate vor fi inlocuite cu cantitati mici de lactate biologice (nu pasteurizate sau tratate termic uht), lapte de soia produs in casa pentru ca mai apoi sa le inlocuim cu produse din soia, susan etc.
Fructele tropicale si sucurile din portocale, grapefruit, ananas, alte sucuri si bauturi care se gasesc in comert vor fi inlocuite cu fructe organice si cu sucuri de fructe preparate in casa, pentru ca apoi sa fie inlocuite cu fructe din climatul temperat (proaspete, uscate sau in compoturi) si sucuri in cantitati mici.
Cafeaua, ceaiul negru, bauturile racoritoare vor fi inlocuite cu ceaiuri din plante, ceai verde, apa minerala, pentru ca apoi sa se treaca la cafeaua din cereale, ceaiul verde bancha si alte ceaiuri traditionale nearomatice.
Metode de gatit
1. frecvent se folosesc: fierberea la foc mic, la aburi sau in oala sub presiune, inabusirea in apa sau chiar in ulei, murarea, presarea.
2. rar se folosesc: prajitul, friptul la gratar, preparatele crude, neprelucrate, tempura (mancare japoneza din peste sau moluste prajite in sos de unt).
Modul de preparare a alimentelor in macrobiotica e diferit de cel obisnuit, dar ingredientele sunt simple, iar felul in care sunt gatite reprezinta cheia pentru a obtine alimente foarte nutritive, gustoase si atractive. In functie de modul in care sunt preparate alimentele, acestea isi vor schimba calitatile. Daca gatim la foc mic, timp mai indelungat, folosind oala sub presiune si mai multa sare, vom obtine alimente mai gustoase, mai tonice, dar mai grele, iar daca gatim rapid si cu o cantitate mai mica de sare, alimentele vor fi mai usoare.
O alimentatie echilibrata si o metoda corespunzatoare de gatit ne pot controla starea de sanatate.
Cum se prepara orezul brun?
La o ceasca de orez, se pun 3 cesti de apa de izvor (apa plata) si un varf de cutit de sare pentru micul dejun, iar daca se prepara pentru cina, raportul este de 1 la 2 pentru o oala normala si de 1 la 1,5 pentru oala sub presiune. Orezul va fi bine fiert, cremos, iar boabele isi vor pastra forma dupa fierbere. Se mai pot adauga varza chinezeasca, prune umeboshi sau kombu (alga marina).
Pentru aprofundare, va recomandam:
1. Introducere in macrobiotica - Jacques Mittler
2. Zen macrobiotic - Georges Oshawa.
3. Hipocrat avea dreptate - dovada macrobiotica - Hubert Descamps, toate cartile aparute la Editura de Vest.
sursa: ecolife.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu