In traditia multor popoare noaptea de sanziene (23 spre 24 iunie) e o noapte magica, in care Portile Cerului se deschid si zanele coboara pe pamant iar Sanziana, floarea cu nume de zeita, este considerata o planta magica, folosita din timpuri stravechi in descantece si leacuri.
Numele sanzienei provine probabil din latinescul "Sancta Diana" iar popular planta mai e denumita inchegatoare sau smantanica, pentru proprietatea ei de a coagula laptele, proprietate evidentiata si de denumirea stiintifica a genului: "Galium" provenit din grecescul "gala" ce inseamna "lapte".
Traditia spune ca sanzienele au puterea de a indeparta raul si boala. In trecut se puneau flori de sanziene in patul femeilor ce urmau sa nasca, pentru ca se considera ca astfel vor avea o nastere mai usoara; exista legende ce spun ca in ieslea in care s-a nascut Isus erau, in loc de paie, flori uscate de sanziene.
In noaptea de sanziene se fac manunchiuri de flori de sanziene cu care se impodobesc ferestrele, portile, stresinile caselor, pentru a-i apara pe oameni de duhurile rele si se pun cununi in coarnele vitelor pentru a le feri de rau. Femeile isi pun florile in jurul mijlocului pentru a fi ferite de dureri iar fetele tinere isi impletesc cununi de sanziene pe care le poarta pe cap pentru a fi sanatoase si indragite de baieti. Roua de pe sanziene culeasa in ziua de sanziene se intrebuinteaza in bolile ochilor iar planta intreaga se pune in apa de baie a copiilor pentru a-i intari.
Planta e raspandita in Europa si Asia; creste prin fanete, margini de paduri, tufarisuri, din zona de campie pana in etajul alpin. Are tulpina subtire, in patru muchii, ce ajunge la o inaltime de 30-60 cm, frunze inguste si alungite, grupate cate 7-8 in jurul unui nod si flori mici, albe la specia Galium mollugo si galbene la specia Gallium verum. Florile raspandesc o mireasma puternica, asemanatoare cu a mierii. Sanzienele infloresc din mai pana in septembrie; in scop terapeutic se foloseste partea aeriana, care se recolteaza in momentul infloririi si se usuca la umbra.
Compozitie chimica
Iridoide cu actiune antiinflamatoare, analgezica, sedativa.
Flavonozide cu actiune diuretica si antiinflamatoare.
Taninuri cu actiune cicatrizanta.
Acid citric, substante minerale, enzime.
Actiuni terapeutice
Sanzienele sunt in primul rand cunoscute pentru actiunea de echilibrare a functiei tiroidiene; mai au de asemenea actiune: diuretica, antispastica, depurativa, usor sedativa, usor laxativa, cicatrizanta, coleretica (stimuleaza eliminarea bilei din vezica biliara), colagoga (stimuleaza secretia hepatica de bila), afrodiziaca.
Indicatii terapeutice
Cu administrare interna:
- afectiuni ale glandei tiroide: hipo- sau hipertiroidie, noduli tiroidieni
- faringite, laringite, amigdalite alaturi de salvie
- afectiuni urinare : cistite, pielonefrite, litiaza urinara, alaturi de splinuta, zamosita si frunze de mesteacan
- guta, reumatism
- insomnie, alaturi de tei si talpa gastei
- eruptii cutanate alergice impreuna cu trei frati patati si radacina de brusture
Cu administrare externa:
- plagi, rani
- reumatism
- eruptii tegumentare
Mod de administrare
Intern se poate administra sub forma de pulbere:
- planta uscata se rasneste fin cu o rasnita electrica curata; din pulberea obtinuta se ia cate o lingurita de 4 ori pe zi, la intervale regulate, cu minim 30 minute inainte de mese, se tine sublingual 15-20 minute apoi se inghite cu putina apa plata.
- macerat la rece: se pun 2 linguri pline de planta la 1 litru de apa plata si se lasa aproximativ 7 ore (peste noapte) la temperatura camerei, apoi se strecoara; se bea pe parcursul unei zile, cu inghitituri mici, intre mese.
- tinctura.
Extern se utilizeaza sub forma de:
- cataplasme cu pasta obtinuta din pulberea de planta amestecata cu putina apa, aplicata pe zonele afectate.
- cataplasme cu macerat de planta (se foloseste un macerat mai concentrat, din 5 linguri de planta la 1 litru de apa).
- gargara cu macerat, in cazul afectiunilor tiroidiene, laringiene, faringiene.
- unguent - se aplica local pe articulatiile dureroase in caz de reumatism.
- de asemenea se recomanda ca adjuvant in: eczeme, furuncule, erizipel.
sursa: ayurvedaromania.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu