Salvia (Salvia officinalis) este o plantă erbacee cu flori divers colorate, cultivată ca plantă medicinală sau decorativă, originară din sudul Europei şi din regiunile mediteraneene. Este cunoscută şi sub denumirile de jale, jaleş, salbie sau şerlai.
Salvia (in latina:Salvia officinalis) este o planta remediu pentru intarirea memoriei si limpezirea ideilor. In Asia si nu numai, salvia era considerata o planta sacra, avand efecte benefice asupra creierului, a nervilor, a ochilor si a glandelor. Salvia contine ulei volatil, rasina, tanini si un principii amare. Frunzele contin A si C. Amintim ca vitamina A este, in general, considerata 'vitamina ochilor' datorita efectului sau binefacator asupra ochilor.
In scopuri medicinale se folosesc frunzele, care se culeg putin inainte de inflorire si care apoi se usuca. Substantele principale continute de planta medicinala sunt flavonoidele, taninul si uleiuri eterice care au rol dezinfectant si antispastic.
Ceaiul de salvie constituie un medicament cu multe intrebuintari: trateaza deranjamentele gastrice si intestinale, imbunatateste digestia si functia ficatului, relaxeaza vasele de sange periferice, reduce transpiratia, calmeaza tusea. Daca este indulcit cu miere, ceaiul este un bun fortifiant pentru copii. Medicamentul homeopatic numit „salvia officinalis", facut din frunze proaspete de salvie, are calitatea de a impiedica transpiratia abundenta.
Salvia mareste capacitatea de concentrare, pentru intarirea memoriei si limpezirea ideilor, in cazurile de oboseala, facilitand relaxarea, in cazurile de hipersensibilitate generalizata. Mai are actiune depurativa, elimina mucozitatile prea abundente din aparatul respirator si stomac, stimuleaza pofta de mancare si combate tulburarile intestinale si diareea.
Despre aceasta planta extrem de aromata, cu frunze verzi, albicioase, si flori rozalbe si violete, se spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei. "Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie" - spune un vechi proverb chinezesc.
Remediu pentru întărirea memoriei şi limpezirea ideilor Salvia (Salvia officinalis) este o plantă aromată folosită, în mod curent, la prepararea diverselor mîncăruri. Prea puţin însă se ştie faptul că această plantă a avut întotdeauna un rol important în medicină. În China, salvia era considerată o plantă sacră, avînd efecte benefice asupra creierului, a nervilor, a ochilor şi a glandelor. În Evul Mediu, salvia era numită "ochi limpezi", datorită efectului său binefăcător asupra ochilor.
Salvia contine uleiuri eterice, substante amare si rasini. Are un gust putin amarui.
în popor se spune: „daca treci pe lânga salvie, scoate-ti palaria si onoreaz-o!" Aceasta spune mult despre respectul pe care oamenii din popor îl au fata de aceasta planta.
In centrul utilizarii sale, Salvia este indicata ca mijloc de a opri transpiratiile nocturne. Daca se bea cu regularitate de persoanele în vârsta, evita atacurile de apoplexie si ajuta în vindecarea parezelor. Salvia este indicata în combaterea crampelor stomacale, a spasmelor, a durerilor de coloana vertebrala, a cazurilor de hipertiroidism. Totodata elimina tremuraturile articulatiilor.
Pentru cazurile de îmbolnavire ale aparatului respirator, al cavitatii bucale, laringite si faringite, dispnee, amigdalite, este indicat ceaiul de Salvie.
Salvia are întrebuintari multiple în bolile stomacului si intestinului, diaree, ulcer stomacal, balonari, secretie stomacala abundenta, lipsa poftei de mâncare.
Salvia mai este utilizata ca planta aromatica (mirodenie). Se intrebuinteaza, in portii foarte mici, asemanator cimbrului.
Salvia imbunatateste memoria. Un antiinflamator si antioxidant care ajuta la prevenirea deteriorarii celulare. Salvia poate fi folosita in tratarea artritei reumatice, a astmului bronsic si a aterosclerozei. Uleiul esential de salvie ajuta si la imbunatatirea functionarii cerebrale. Acest condiment poate fi adaugat in supe, sosuri, salate, legume sau oua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu