Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta parfumata, vesnic verde, care creste in regiunea mediteraniana. Este folosita sub forma de condiment, pentru parfumuri corporale, cât și pentru beneficiile sale de sănătate.
Aceasta planta nu numai ca are un gust bun in diverse preparate culinare, dar este, de asemenea, o sursă bună de fier, calciu si vitamina B6. Se foloseste planta întreagă uscată care se poate macina sub formă de pulbere uscată, în timp ce ceaiurile si extractele lichide sunt obtinute din frunze proaspete sau uscate.
Rozmarinul este un membru al familiei mentei Lamiaceae, împreună cu multe alte plante aromatice, cum ar fi oregano, cimbru, busuioc si lavanda. Rozmarin nume provine din limba latina, ros inseamna "roua" și marinus însemnând "mare" - "Roua marii".
Acesta planta a fost apreciata inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale medicinale. Rozmarinul a fost folosit in mod traditional pentru a ajuta la atenuarea durerii musculare, imbunatatirea memoriei, stimularea sistemul imunitar și circulator și la cresterea parului.
Beneficiile pentru sănătate ale rozmarinului:
- Rozmarinul este o sursă bogată de antioxidanți și compusi anti-inflamatori - acestea ajuta la stimularea sistemului imunitar si la imbunatatirea circulatiei sangelui. Studiile de laborator au arătat ca rozmarinul este bogat în antioxidanți, iar acestia joacă un rol important în neutralizarea particulelor nocive numite radicali liberi.
- Rozmarinul imbunatatirea digestia - In Europa, rozmarinul este adesea folosit pentru a ajuta la tratarea indigestiei. Germany's Commission E a aprobat rozmarinul in tratamentul dispepsie. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că nu există în prezent nici o dovadă științifică semnificativă pentru a susține această afirmație.
- Rozmarinul imbunătățeste memoria și puterea de concentrare. Terpenele, care exista in compozitia rozmarinului, sunt componente moleculare care pot trece cu usurinta bariera sange-creier si astfel au un efect direct asupra creierului, care actioneaza ca un receptor al acestor enzime benefice.
- Rozmarinul asigura protecție neurologica - oamenii de știință au descoperit că rozmarinul este de asemenea bun pentru creier. Rozmarinul conține un ingredient, acid carnosic, care este capabil sa lupte impotriva radicalilor liberi din creier.
- Rozmarinul prevene imbatranirea creierului - Cercetatorii de la Universitatea Kyoto din Japonia au aratat ca rozmarinul ar putea ajuta in mod semnificativ la prevenirea imbatranirii cerebrale.
- Rozmarinul are efecte in tratarea cancerului - O cercetare publicata in Oncolocy Reports a constatat că "extractul brut de rozmarin etanolic are efecte anti-proliferative diferentiale asupra leucemiei umane și celulelor de carcinom mamar."
Un alt studiu, publicat in Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, a concluzionat ca rozmarinul poate fi un eficient agent anti-inflamator și anti-tumoral.
In plus, un raport publicat în Journal of Food Science a aratat ca adaugarea de extract de rozmarin la carnea de vită la sol reduce formarea de agenti cauzatoare de cancer care se pot dezvolta în timpul gătitului.
- Rozmarinul protejeaza împotriva degenerării maculare - un studiu publicat in revista de Investigative Ophthalmology & Visual Science, condus de Stuart A. Lipton, M.D., Ph.D. si colegii sai de la Sanford-Burnham Medical Research Institute, a relevat faptul ca o componentă majoră de rozmarin, acidul carnosic, poate ajuta in mod semnificativ sanatatea ochilor.
Acest lucru ar putea avea aplicații clinice pentru bolile care afecteaza retina, cum ar fi cele legate de varsta degenerescentei maculare - cea mai frecventa boala de ochi.
- Rozmarinul are potential de combatere a diabetului zaharat. Oamenii de stiinta au descoperit ca ierburile culinare cele mai populare ca rozmarinul, oregano si maghiranul contin compusi care pot avea potențialul de a gestiona diabetul zaharat de tip 2 într-un mod similar cu unele medicamente prescrise in prezent.
- Rozmarinul opreste caderea parului. Oamenii de ştiinţă susţin că masarea scalpului cu un amestec de ulei de rozmarin, lavandă, cimbru şi cidru ajută la regenerarea părului, dacă tratamentul este urmat cel puţin 4 luni.
Atentie! Rozmarinul poate afecta activitatea unor medicamente, incluzand:
- medicamente anticoagulante - medicamente pentru subtierea sangelui, cum ar fi warfarina, aspirina și clopidogrel.
- Inhibitorii ECA - medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, incluzând lisinopril (Zestril), fosinopril (Monopril), captpril (Capoten) și elaropril (Vasotec).
- diureticele - medicamente care stimulează procesul de formare a urinei, cum ar fi hydrocholorothiazide și furosemid (Lasix).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu