vineri, 3 februarie 2017

Rozmarin

Rozmarinul este un subarbust cu flori rosiatice-albastrui care a fost adus in cultura la noi in tara de pe malul Marii Mediterane, unde creste spontan pe coastele insorite. Este o planta aromatica, cu un miros foarte caracteristic si care o recomanda din start ca remediu. Folosita intern actioneaza in special asupra digestiei, asupra sistemului nervos-central (inclusiv asupra creierului) si a sistemului cardiovascular.

Numele de rozmarin vine din latinescul "rosmarinus" care inseamna "roua marii". Este cunoscut si sub numele de "planta fecioarei" sau "planta nuntii".



Frunzele de rozmarin sunt un condiment cunoscut si se pot folosi proaspete, uscate sau uscate-pisate.

Extern este un elixir in bolile reumatice, in paralizii, in dureri musculare si are un efect cu totul exceptional de infrumusetare.

Ceea ce-l individualizeaza fata de alte plante medicinale sunt actiunile sale foarte intense asupra creierului si a activitatii emotionale. El imbunatateste memoria, favorizeaza procesele de gandire, stabilizeaza emotiile (este printre putinele psiho-stabilizante cunoscute in medicina naturista), creste tonusul psihic. Nu este de neglijat nici efectul sau asupra digestiei, marind cantitatea de bila secretata si stimuland evacuarea acesteia, stimuland secretia gastrica si reducand balonarea (este un remediu clasic impotriva balonarii).

Rozmarinul se poate folosii ca tratament pentru ca:
- stimuleaza secretia renala si are efect diuretic, antiseptic si antifebril
- calmeaza durerile digestive
- are efect antibacterian si expectorant
- stimuleaza sistemul nervos
- imbunatateste memoria
- ajuta la buna functionare a ficatului
- calmeaza durerile menstruale
- este afrodisiac stimulent
- ajuta regenerarea firului de par de la radacina
- stabilizeaza tensiunea arteriala sjuta in cazul afectiunilor cardiace si circulatorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu