vineri, 3 februarie 2017

Rolul factorilor psihici in aparitia bolilor

Participarea voluntara la propria vindecare

In practica medicinii psiho-somatice, diagnosticarea bolilor emotionale este facuta in principal pe baza simptomelor, insa fara excluderea unor cauze organice. Anumite simptome somatice evidentiaza, dar nu indica intotdeauna in mod exclusiv, existenta unei origini emotionale. Acestea includ: plans, tremur, impotenta, frigiditate, palpitatii, oftat, dificultati respiratorii, senzatie de presiune la nivelul capului si  adeseori oboseala si epuizare fizica.

Pentru managementul eficient al starilor persoanelor care prezinta boli psiho-somatice este important sa fie cunoscuta ponderea cauzelor organice, a problemelor de personalitate si a nivelului stresului. Este necesar sa se investigheze atat starea mentala, cat si cea fizica, precum si intreaga istorie a bolnavului. O examinare clinica completa este necesara pentru a exclude bolile organice. O boala organica poate determina o tulburare emotionala, dar si bolile organice pot coexista cu bolile emotionale la acelasi bolnav.

Intelegand rolul influentelor psihice in aparitia si manifestarea unei boli, intrebarea importanta este cum pot fi diminuate aceste influente. Descoperirea  fenomenului de feed-back indica faptul ca o mare varietate de procese fizice pot fi influentate de eforturile mentale pozitive ale bolnavului. O parte a educatiei pentru sanatate este ca bolnavii sa fie determinati sa descopere si sa inteleaga faptul ca au participat, fie constient, fie inconstient, in trecut la aparitia si dezvoltarea bolilor lor, si prin urmare ca vor putea de asemenea participa constient si la procesul de vindecare.

Sistemul traditional Ayurveda pune accent pe recunoasterea modului in care bolnavul a participat la aparitia bolii. Pentru aceasta, sistemul AYURVEDA foloseste termenul "PRAJNAPARADHA" care inseamna "transgresie volitiva" (literal: "crime impotriva intelepciunii") sau, altfel spus, "participarea realizata prin ignorarea regulilor elementare ale unei vieti sanatoase". Practic vorbind, ideea nu este de a induce o stare de vinovatie in bolnav, ci de a-l face sa inteleaga in mod corect faptul ca anumite alegeri (optiuni) pe care le-a facut in trecut l-au expus la anumite solicitari, in anumite moduri care au determinat ulterior instalarea unui anumit dezechilibru. Aceste alegeri e posibil sa fi fost deliberate sau nu, sau poate au fost conditionate de personalitatea sa, ori de diferite constrangeri exterioare, precum si de conditionarile sociale si culturale. Tinand cont de acest adevar, participarea bolnavului la propria sa vindecare se poate face chiar prin adoptarea unor modificari binefacatoare neaparat necesare, ale atitudinii mentale individuale si totodata ale stilului de viata.

Un rol foarte important il are puterea vindecatoare a mentalizarii pozitive, realizata chiar de catre bolnav si sustinuta si de interactiunea cu terapeutul. Pe de alta parte, atitudinea negativa a pacientului, a medicului sau a familiei poate produce un "efect placebo invers", adeseori cu efecte negative considerabile. Insa, o atitudine mentala pozitiva constanta, combinata cu modalitati de scadere a stresului, pot avea un puternic impact pozitiv in procesul terapeutic si pot facilita o rapida vindecare.

sursa: ayurvedaromania.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu