Ricinus comunis Fam.Euphorbiaceae.
Denumirea populara: boabe de turba, capuse, carlig, cicer, floare boiereasca, recin, ritin.
In traditia populara: ca purgativ se luau 3-6 seminte in lapte ori pisate si puse in lapte acru. Semintele se puneau intr-o sticla, care se invelea cu o coca din malai si apoi se punea in cuptor. Dupa ce se cocea malaiul, se scotea sticla si cu continutul din ea se ungeau bolnavii de podagra.
Compozitie chimica: semintele de ricin contin peste 50% grasimi, 20% proteine, cantitati mici de glucide, saruri minerale si apa. Uleiul de ricin este un amestec de gliceride ale acizilor grasi intre care in cantitate predominanta este acidul ricinoleic. In uleiul de ricin se mai afla acizii oleici, stearici, linoleici, etc. In seminte s-a identificat un alcaloid ricinina putin toxic si lipaza; o taxoalbumina; ricina 0,2%; enzime si vitamina E.
Actiune farmaceutica: datorita acidului ricinoleic, uleiul de ricin are proprietati purgative. Ricina este o toxalbumina care produce aglutinarea globulelor rosii. Datorita ricinei consumul a 10 seminte de ricin, determina moartea unui adult in 3-4 zile. Se citeaza cazuri cand 3-4 seminte au produs intoxicatii mortale. Acidul ricinoleic stimuleaza chemoreceptorii din mucoasa intestinului subtire, rezultand cresterea peristaltismului. Se administreaza ca purgativ in doze de 20-50 ml odata. Se poate folosi si de catre copii 5-10 g. o data.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: alopecie, bataturi, cheratoze senile, constipatie, negi, papiloame, pete de ficat, veruci seboreice.
Preparare:
se va folosi doar uleiul de ricin de la farmacie. Ca doza se va folosi cate o lingurita o data sau la copii in functie de varsta- 2 g pe an de varsta.
-Pentru tratarea negilor se vor unge seara cu ulei in fiecare seara pana la disparitie. La fel se procedeaza si la celelalte afectiuni.
-Pentru seboree, se va lua ulei de ricin in combinatie 11 cu apa de colonie.
-Pentru constipatie se indica 3-4 seminte in lapte. Se lasa sa stea 3-4 ore, dupa care se strecoara si se consuma laptele.
-Se pensuleaza genele pentru cresterea lor frumoasa.
-Se pune pe pielea capului. Se acopere pentru 2 ore cu naylon, dupa care se spala cu sampon sau cu galbenus de ou pentru cresterea parului si alopecii.
-Ulei de ricin 80 ml cu 5 g de esenta de Bergamote (de la farmacie) se fac frectii pe piele, pentru intensificarea circulatiei, in special inainte de venirea iernii la maini, picioare, nas, urechi.
- 1-2 galbenusuri de ou, se amesteca cu o lingurita de ulei de ricin si cu putin rom. Se pune pe cap, se freaca, dupa 30 de minute (timp in care a stat acoperit), cu multa apa, fara nici un sampon sau sapun. Este cel mai eficient pentru cresterea parului. La clatire se poate folosi si putin suc de lamaie in apa cu care se clateste parul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu