vineri, 3 februarie 2017

Respiri viata - Exercitii simple de control a respiratiei

Energia vehiculata de aer

O actiune elementara a omului este aceea de a respira. La fel ca si actiunea de a fi ea este pentru cei mai multi dintre noi o actiune inconstienta si permanenta.


Prin intermediul respiratiei, noi ne alimentam permanent cu energie pentru a mentine viata in corp.

De asemenea, o insemnata cantitate de energie o preluam din hrana si apa, dar este mult mai importanta, chiar vitala, energia pe care o preluam din mediu o data cu aerul.

Se stie ca omul poate rezista cateva zeci de zile fara hrana, poate rezista doar cateva zile fara apa, dar fara aer nu poate rezista mai mult de doua-trei minute. In anumite conditii se poate inlocui complet energia preluata din hrana si apa cu energia vehiculata de aer.

Sunt cunoscute cazurile a doua persoane, Giri Bala din India si Terese Neumann din Germania, care au trait zeci de ani fara nici un fel de hrana si fara a consuma apa.

Legatura dintre respiratie si psihic

Prin respiratie sunt influentate foarte usor trei aspecte fundamentale ale omului si anume: gandirea, emotivitatea si sexualitatea. Intre acestea trei exista o legatura foarte stransa, influentele care apar la un nivel se repercuteaza practic instantaneu si la celelalte nivele.

Gandirea, emotivitatea si sexualitatea au un suport energetic comun si acesta este in stransa legatura cu respiratia. Astfel, putem spune ca respiratia, gandirea, emotivitatea si sexualitatea sunt intr-o corelatie tainica si profunda.

In momentul in care se accelereaza ritmul respirator apare si agitatia mentala, sensibilitatea emotiva creste, iar excitabilitatea sexuala creste, de asemenea. Emotiile puternice produc modificari ale ritmului respirator, perturba procesele mentale si influenteaza sensibilitatea sexuala.

De exemplu, o fiinta foarte emotiva, atunci cand va fi pusa in fata unui examen, va deveni foarte emotionata, gandirea va fi perturbata, accesul la memorie va fi foarte dificil, abia va reusi sa vorbeasca coerent, respiratia va deveni agitata, pulsul va creste, iar excitabilitatea sexuala de asemenea poate deveni pronuntata, unele fiinte traind uneori in asemenea situatii stari asemanatoare orgasmului.

Tipuri de respiratie

Se stie ca femeile sunt foarte emotive. Daca facem unele cercetari vom observa totodata ca respiratia lor este mult mai superficiala decat in cazul barbatilor, realizata mai ales cu partea superioara a plamanilor.

Concret, s-a observat ca exista trei tipuri de respiratie: respiratia abdominala sau diafragmatica, respiratia toracica sau costala si respiratia claviculara.

Prima are loc prin coborarea si ridicarea diafragmei abdominale, a doua prin ridicarea si coborarea coastelor inferioare (este cel mai raspandit mod de a respira astazi), iar respiratia claviculara are loc prin antrenarea partii superioare a pieptului.

Respiratia abdominala favorizeaza cea mai ampla expansiune a plamanilor asigurand deci o cantitate sporita de aer proaspat absorbit in timpul unei inspiratii. In plus, acest tip de respiratie asigura masajul organelor intra-abdominale si energizarea plexului solar al fiintei, cu toate consecintele benefice care decurg de aici.

Respiratia costala sau toracica are loc prin miscarea coastelor inferioare, ceea ce nu asigura decat o expansiune usoara a plamanilor si deci o cantitate mica de aer inspirat care determina si o frecventa mai mare a ritmului respirator, cu toate consecintele care decurg din aceasta.

Respiratia claviculara este cea mai slaba deoarece face sa patrunda in plamani cel mai mic volum de aer, asigura doar o ventilare superficiala a partii superioare a plamanilor si aceasta este cauza, uneori nebanuita, a multor disfunctionalitati si boli psiho-somatice.

Exercitii simple de control al respiratiei

Daca sunteti in fata unui examen si v-au cuprins emotiile, respirati abdominal si toracic cat mai profund avand grija sa eliminati complet aerul din plamani dupa ce ati mentinut 5-6 secunde o retentie a aerului inspirat.

Cand sunteti foarte stresat, in pragul unei nevroze aproape, expirati profund tot aerul din plamani aplecand trunchiul in fata pentru a favoriza golirea plamanilor. Apoi, inspirati lent abdominal si toracic. Repetati de cateva ori acest mod de a respira si veti obtine o stare de calm, de echilibru si pace launtrica.

A fi constient ca respiri

Urmatoarea etapa consta in a constientiza ritmul respirator. Sa-i acordam putina atentie si sa constientizam inspiratia si expiratia. Nu trebuie sa facem nimic altceva, doar atat: "privim" (interior) inspiratia si expiratia, fara a interveni in nici un fel asupra ritmului si profunzimii acestora.

E ca si cum am privi respiratia altora. O observam, dar nu o modificam sub nici o forma. Cand avem putin timp liber, chiar si cand mergem pe strada sau cand asteptam ceva sau pe cineva, sa constientizam fluxul inspiratiei si expiratiei.

Este un exercitiu foarte bun, care se va reflecta rapid si in celelalte planuri ale fiintei, cu care respiratia este in stransa corelatie. Nu mariti foarte mult durata acestui exercitiu. In schimb, puteti sa mariti frecventa cu care il executati. Daca veti face de doua-trei ori pe zi, cate cincisprezece minute, aceasta va va asigura o buna priza de constiinta asupra respiratiei si multe alte beneficii.

Apoi, sa ne obisnuim sa respiram profund, sa devenim constienti de propria respiratie, sa realizam plimbari in aer liber (in special la munte), sa aerisim cat mai bine locuinta (chiar si pe timp de iarna). Sunt unele recomandari pe care le-am auzit de multe ori, dar pe care le-am uitat de si mai multe ori.

Este necesar sa intelegem ca, in afara unui riguros control asupra actiunilor elementare ale fiintei, nu putem obtine ceva cu adevarat maret in viata noastra.

sursa: www.venus.org.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu