vineri, 3 februarie 2017

Invioreaza-te prin relaxare

Esti intr-un moment de oboseala sau stres? Relaxarea poate fi colacul tau de salvare.
O poti practica cand esti bolnav sau in convalescenta, dar mai cu seama, atunci cand esti sanatos.


Postura fundamentala a relaxarii

Aceasta postura reprezinta baza practicii relaxarii. Relaxarea completa, chiar daca este realizata pentru un interval minim de timp (7 minute), este foarte simpla si eficienta.

Dupa ce ati invatat sa va relaxati, puteti exersa oriunde si ori de cate ori aveti nevoie, in diverse situatii, pentru a reduce practic orice forma de stres, dar si pentru normalizarea circulatiei energiilor, postura favorizand astfel eliminarea oboselii si recuperarea.

Cu cat credeti ca aveti prea putin timp pentru practicarea acestei tehnici, cu atat aveti mai mare nevoie de ea. Daca, din diverse motive, nu realizati zilnic ceva anume pentru mentinerea (sau imbunatatirea) sanatatii, trebuie sa practicati aceasta postura. O puteti face in timpul unei pauze (la serviciu), cand va intoarceti acasa de la slujba, dupa un efort sau oricand va simtiti obosit, extenuat ori stresat.

Suporturi optionale:
  • o patura
  • o perna moale si relativ subtire
  • o patura rulata de-a lungul
  • o patura de acoperit (pentru a tine cald)

Asezarea in postura

In aceasta postura trebuie sa stati intinsi pe spate, cu mainile si picioarele usor departate, cu palmele orientate in sus. Oferiti-va indeajuns spatiu pentru a va putea intinde cat mai bine. Daca obisnuinta este prea mare si altfel nu va simtiti confortabil, inainte de a lua aceasta pozitie, puneti-va perna pe care sa va odihniti capul si gatul dumneavoastra.

Incepeti prin a va aseza pe podea, pe o patura, iar daca simtiti racoare acoperiti-va cu o alta. Aranjati-va perna urmarind sa aveti barbia putin adusa catre piept. Aceasta pozitie a capului favorizeaza linistirea si diminuarea activitatii lobilor frontali ai creierului.

Majoritatea oamenilor practica relaxarea intinsi pe spate, dar, daca simtiti vreo tensiune sau durere la nivelul abdomenului sau al spatelui, puteti folosi o patura rulata in lung sau pliata corespunzator, pe care sa o asezati sub genunchi. Daca astfel calcaiele nu mai ating podeaua asezati sub ele o perna. incepeti practica posturii fundamentale a relaxarii doar cand simtiti ca toate pregatirile sunt gata.

Odata ce v-ati ales o pozitie, pe care o considerati confortabila, observati-va propriul corp. Bratele si picioarele trebuie sa fie echilibrat departate fata de linia mediana a corpului ce isi are baza in varful nasului si se termina intre labele picioarelor.

Palmele trebuie orientate in sus. Daca simtiti nevoia sa va aranjati mai bine pozitia sau suporturile, nu uitati de instructiunile anterioare.

Constientizarea

Destindeti global corpul. Apoi relaxati-l de jos in sus, pe grupe musculare. Pe masura ce se elimina tensiunile din respectiva zona, veti simti cum ea devine din ce in ce mai grea, mai moale si usor calda.

Urmariti sa percepeti energiile telurice care va strabat corpul, revigorandu-va si vitalizandu-va.

Incepeti prin a va relaxa piciorul stang de jos in sus, continuati apoi cu piciorul drept, mana stanga, mana dreapta, zona pelviana, abdomenul, muschii spatelui, ai pieptului si ai gatului, muschii cefei, ai maxilarelor, ai limbii, ai obrajilor, muschii globilor oculari, ai fruntii si ai pielii capului.

Dupa ce corpul e complet relaxat savurati starea de pace instalata.

Focalizarea asupra respiratiei

Concentrati-va acum atentia, pentru un timp, asupra respiratiei, fara insa a intentiona sa o schimbati. Observati doar, cum ritmul respirator devine din ce in ce mai lent, pe masura ce gradul de relaxare creste.

Incepeti apoi sa aprofundati priza de constiinta asupra respiratiei. Vizualizati cum energia subtila profund regeneratoare si revitalizanta vehiculata de aer patrunde din ce in ce mai adanc in corp, invadandu-l tot mai puternic.

In momentul in care simtiti intregul corp saturat de energie continuati sa respirati normal de cateva ori si apoi reluati procesul de asimilare accelerata prin vizualizarea energiei vehiculate de aer, cu rabdare, inca de cateva ori, pentru ca realitatea este inca relativ departe de imaginea simplu vizualizata pana acum, iar corpul dumneavoastra are nevoie sa acumuleze inca multa forta pentru a va servi la nivelul de performanta pe care il asteptati de la el.

Dupa ce ritmul respiratiilor profunde s-a stabilizat de la sine, observati cu deosebita atentie calitatea acestora. Se aseamana inceputul inspiratiei cu partea finala a expiratiei?

Continuand aceste alternante urmariti sa rafinati procesul respirator din ce in ce mai mult.

Nu uitati ca este esential sa nu fortati respiratia. Lasati-o sa curga liber, usor, relaxant. Daca va veti simti catusi de putin agitat sau stresat datorita ritmului sau amplitudinii respiratiei, reveniti la ritmul respirator normal. Reincepeti ciclul respiratiilor ample doar in momentul in care va simtiti dornic de a deveni si mai calm.

Succesul acestui exercitiu de respiratie nu se bazeaza pe capacitatea de absorbtie sau retentie a aerului, ci pe capacitatea de absorbtie si acumulare a energiei subtile vehiculate de catre aer si pe eliminarea treptata a blocajelor existente pe canalele energetice (asemanatoare meridianelor din acupunctura) care sustin si alimenteaza structura noastra subtila.

Ambele domenii sunt gestionate, in mod obisnuit, de catre subconstient. Ca urmare, nu este necesar sa fortati plamanii pentru a respira.

Secretul tehnicii


Este necesar sa respirati amplu si sa calmati mentalul constient, cat mai mult timp cu putinta. Astfel, subconstientul va fi mult mai putin perturbat in activitatea sa de reconstructie (purificare si revitalizare).

Daca va aparea totusi senzatia de oboseala sau usoara durere de cap pe parcursul acestui exercitiu, va trebui sa-l intrerupeti putin, iar la reluare sa fiti mai atenti asupra respiratiei si sa prelungiti perioadele de trecere de la respiratia normala la respiratia cu amplitudine mare.

Nu practicati aceasta postura insotita de exercitiul de respiratie prezentat daca aveti febra mare, o raceala puternica, sinuzita in faza acuta sau alte boli respiratorii serioase, cum ar fi pneumonia.

Cand realizati tehnica pentru prima oara, repetati acest exercitiu de respiratie de cel putin 10 ori, apoi respirati normal inca un minut inainte de a iesi din aceasta postura. Cresteti numarul de repetari ale exercitiului de respiratie completa cu una, la cel putin doua-trei zile de practica.

Revenirea

Dupa ce ati practicat aceasta tehnica de relaxare timp de minim 7-10 minute, puteti incheia realizarea posturii.

Mai intai dirijati atentia asupra diferitelor zone ale corpului (in ordine inversa relaxarii). Reluati astfel priza de constiinta asupra corpului fizic.

Apoi, deschideti ochii, inspirati profund pe nas, expirati pe gura, miscati usor mainile, picioarele, intindeti-va bine, ca dupa un somn bun si odihnitor si, in final, ridicati-va de la sol, reluandu-va activitatea curenta.

Efecte

Postura fundamentala a relaxarii micsoreaza presiunea sanguina, reduce oboseala, elibereaza tensiunea musculara, imbunatateste somnul, mareste imunitatea organismului si ajuta la depasirea unor dureri cronice.

Contraindicatii

A nu se efectua aceasta tehnica daca sunteti gravida de mai mult de  3 luni, decat stand pe o parte, cu genunchii indoiti (cel de deasupra sprijinit si el la sol, mai in fata), cu  bratul de deasupra semi-intins inainte si celalalt indoit din cot si sprijinit cu palma pe sol.
sursa: www.venus.org.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu