vineri, 3 februarie 2017

Influenta tainica a culorilor asupra fiintei umane

Culorile sunt prezente pretutindeni 

Intreaga noastra existenta este plina de prezenta culorilor: culorile minunate din natura, culorile obiectelor din casa, culorile hainelor pe care le purtam, culoarea peretilor incaperilor, culorile cladirilor, culorile automobilelor si a feluritelor vehicule cu care ne deplasam, culorile cartilor, revistelor, ziarelor, culorile scenelor din filme si a celor pe care le vedem la televizor, luminile colorate ale artificiilor de sarbatori, culorile globurilor si cele ale ambalajelor pentru cadouri, ori culorile florilor pe care le oferim celor dragi de sarbatori.


Toate acestea reprezinta prilejuri in care noi interactionam cu culorile si venim in contact cu efectele lor. Tocmai de aceea este util sa stim care sunt efectele fiecarei culori asupra fiintei umane.

Culori calde, culori reci

De la rosul aprins al unui mar copt, la albastrul profund al cerului senin, o intreaga gama de nuante coloristice ne sugereaza apropierea si departarea, intensitatea si relaxarea.

Cald: ROSU
La extrema calda, rosul este stimulant, el aprinde flacara dorintei, ne face sa ne simtim mai puternici si plini de forta. Atunci cand este predominant intr-o incapere, el da senzatia de condensare si stimulare si face ca incaprea sa para mai mica.

Rece: ALBASTRU
Oarecum complementar lui, la extrema rece, albastrul, este profund relaxant si calmant, ne trezeste inclinatia catre interiorizare si face sa apara in noi afectivitatea. Atunci cand albastrul este predominant intr-o incapere, el confera senzatia de spatialitate, prin care noi percepem in mod subiectiv ca incaperea este mai mare.

Cald: PORTOCALIU si GALBEN
Tot calde, insa mai temperate in efectul lor stimulator, sunt portocaliul si galbenul. Portocaliul este o culoare prin excelenta antidepresiva si face sa apara buna-dispozitie, in timp ce galbenul stimuleaza gandirea rationala si este un excelent stimulent mental.

Rece: TURCOAZ si VIOLET
Alaturi de albastru, tot racoritoare sunt si turcoazul si violetul. Turcoazul este linistitor, purificator si reimprospatator, in timp ce violetul trezeste speranta, redinamizeaza simtul valorii si ne face sa devenim constienti de dimensiunea spirituala a vietii.

Puterea vindecatoare a culorilor

Fiecare culoare are propria ei putere vindecatoare asupra fiintei umane. Fie ca alegem sa beneficiem de efectul binefacator al unei anumite culori purtand haine care au acea culoare, fie ca alegem sa locuim intr-o incapere colorata intr-o anumita culoare, fie ca ne vom ilumina incaperea cu ajutorul unui bec colorat, de fiecare data noi vom putea simti  totodata si efectul vindecator al culorilor.

ROSU
Rosul este puternic dinamizant si este un remediul excelent pentru starile de lipsa de putere, pentru starile de moleseala si de asemenea este util in caz de hipotensiune.

PORTOCALIU
Portocaliul confera elan mobilizator, trezeste bucuria interioara si are un puternic efect tonifiant asupra psihicului. El este totodata un puternic remediu afrodisiac.

GALBEN
Galbenul este un puternic stimulent al inteligentei. El are efect vindecator in caz de reumatism, artrita si de asemenea ajuta intarirea structurii osoase.

VERDE
Verdele este culoarea armoniei, a echilibrului si a neutralitatii. Verdele are un puternic efect vindecator in cele multe situatii de boala, de la dureri de cap pana la cancer.

TURCOAZ
Turcoazul este culoarea imunitatii. El are efect vindecator in feluritele boli inflamatorii ori febrile, in cazul tensiunii nervoase ori al agitatiei mentale.

ALBASTRU
Albastrul face sa apara o profunda stare de relaxare in intreaga fiinta. El are efect vindecator in caz de hipertensiune, astm, migrene si este un excelent remediu anti-stress.

VIOLET
Violetul are mai ales un profund efect regenerator din punct de vedere spiritual. El favorizeaza vindecarea nevrozelor, a tulburarilor mentale si a epilepsiei.

Andrei Gamulea
profesor de AYURVEDA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu