Tiroida este o mică glandă de forma unui fluture, situată în partea anterioară a gâtului. Functia tiroidei este aceea de a converti iodul - care se găsește în multe alimente - în hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Numai glanda tiroidă are celule capabile să absoarbă iodul.
Tiroida preia iodul și îl combină cu aminoacizi pentru a produce hormonii tiroidieni T3 și T4. Acești hormoni reglează metabolismul corpului omenesc și functiile organelor interne. Hormonii tiroidieni influentează în mod esential fiecare organ intern, fiecare tesut și fiecare celulă din organism. T3 și T4 traversează organismul prin fluxul sanguin și ajută celulele să convertească oxigenul și caloriile în energie.
Influenta glandei tiroide este extrem de importantă în ceea ce privește functionarea normală a organismului uman. Tiroida afectează pulsul și tensiunea arterială, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vederea, starea psihică.. în ciuda influentei sale considerabile, glanda tiroidă si afectiunile sale nu sunt îndeajuns de cunoscute.
Hipertiroidismul se traduce prin functionarea excesivă a metabolismului hormonal al glandei tiroide. Drept urmare, acesti hormoni in excces intensifică activitatea majoritătii organelor si tesuturilor. Oricare ar fi originea hipertiroidiei, aceasta activitate excesivă nu este benefică organismului.
Sunt multe simptome asociate cu hipertiroidismul. Câteva din cele mai uzuale sunt enumerate mai jos. La fiecare pacient în parte unele simptome pot fi mai accentuate decât altele:
* Lipsa de energie, pacientii se simt extenuati
* Nervozitate, anxietate, iritabilitate
* Insomnie
* Intolerantă la căldură. Transpiratie
* Tremur fin al extremitătilor
* Apetit crescut (poftă de mâncare foarte bună); însotit paradoxal de pierdere în greutate
* Palpitatii
* Tranzit intestinal accelerat
* Stare de slăbiciune generală
* Modificări ale pielii, mai caldă, transpirată, foarte fină
* Dificultate la înghitire
* Oligomenoree sau amenoree
* Sete, poliurie
* Retractie palpebrală
* Alopecie
Hipertiroidismul cuprinde boala Basedow Graves, gușa toxică multinodulară și difuză, adenomul toxic tiroidian, hipertiroidism de cauză hipofizară.
Pacientul trebuie să înteleagă că leziunile de la nivelul tiroidei sunt o parte a fiintei sale care îl fac să conștientizeze felul în care prin trăirile sale nu își exprimă gândurile și sentimentele.
* Roinită (tinctură și ceai) -studii realizate la un important institut american de endocrinologie au arătat că extractele din roinită inhibă puternic actiunea în organism a hormonilor tiroidieni. Este o descoperire extraordinară, care va duce in curand la aparitia pe piată a primului medicament natural, cu adevarat eficient impotriva hipertiroidiei.
* Salvia (ulei de salvie, ceai și tinctură) - planta care salvează viata - efectul său corespunde cel mai bine cauzei subtile a afectiunilor tiroidiene,favorizează exprimarea emotiilor acumulate.
* Muguri de Sânger (gemoderivat) - are organotropism pe glanda tiroidă, inimă, sistem vascular. Este recomandat în hipertiroidism și în complicatiile cardiace și oculare ale acestuia.
* Mlădite de Păducel (capsule, ceai și gemoderivat) - este recomandat în simptomele cardiovasculare asociate în hipertiroidism.
* Mlădite de Măceș (gemoderivat) - este indicat în asociere cu gemoderivatul de sânger în cazul adenomului toxic tiroidian cu eutiroidie.
* Muguri de Tei argintiu (gemoderivat) - utilizat pentru actiunea sa anxiolitică, sedativă și hipotensoare.
* Passisclerotin - are efect sedativ și reglator al activitătii inimii prin plantele pe care le contine: păducel, roinită, talpa gâștei, valeriană, Passiflora și Coenzima Q10.
Dieta recomandată în hipertiroidism cuprinde legumele crucifere bogate în glucosinolate (varza, conopida, varza de Bruxeless).
Dieta zilnică trebuie să contină alimente bogate în calciu, zinc, vitamina A, C și E. Coenzima Q10 și carnitina sunt doi nutrienti foarte utili în compensarea unor simptome datorate hipertiroidismului.
Dr. ANAMARIA ALEXANDRU
Medic apifitoterapeut
Telefon 0751- 081.428
Remedium 5,Cluj Napoca
Strada Paris nr. 12 A
Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 27, numarul 27 din 6 6, 2011
vineri, 3 februarie 2017
Hipertiroidismul - remedii naturale
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu